Ostoskori

Kotisivujen teko ei ole vaikeaa

kun käytössäsi on hyvät työkalut, ammattimaiset sivupohjat ja selkeät ohjeet.

Mutta ennen kuin lähdet tekemään kotisivuja itselle, tuotteelle, palvelulle tai yritykselle, sinun on hyvä tietää muutamia avainasioita jotka jokaisella kotisivulla tulee olla.

Eli mistä hyvä kotisivu koostuu ja mitkä ovat tärkeimmät asiat jotka jokaisella kotisivulla pitää olla. Käymme tässä artikkelissa läpi 10 kohtaa ja näytämme kuvalliset esimerkit jotta ne on helpompi myös aloittelevan kotisivujen tekijän ymmärtää.

Ennen kuin alat edes suunnittelemaan kotisivujen ulkoasua, sinun tulisi pystyä vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:

Mikä on kotisivujesi tarkoitus?

Yleensä yritysten kotisivujen tarkoitus on asiakashankinta, yhdistyksellä se voi olla jäsen- tai varainhankinta, työttömällä tai opiskelijalla työpaikan saaminen.

Mitä haluat että kävijä tekee kotisivuillasi = tavoite?

Kotisivuillasi sinulla on mahdollisuus johdattaa kävijä kohti tavoitetta eri keinoilla, joten valitse mitä haluat (tai tavoittelet) että kävijä tekee kotisivuillasi. Tavoitteita voi olla useitakin, mutta onko päätavoitteesi että verkkosivullasi vieraileva potentiaalinen asiakas:

 • soittaa sinulle
 • tilaa tuotteen / palvelun verkkosivulta
 • tekee ajanvarauksen kotisivulla
 • saa tietoja tapahtumasta, brändistäsi, nähtävyydestä tms.
 • tilaa uutiskirjeesi
 • lähettää sinulle yhteydenottopyynnön / tarjouspyynnön

Kun tiedät mitä haluat kävijän tekevän, niin sinun tulee johdattaa potentiaalinen asiakas tekemään se.

Muista että vaikka Sinä tiedätkin miten kävijä pääsee tavoitteeseesi, niin hän ei tiedä. Hän on ehkä ensimmäista kertaa sinun sivuillasi ja hänellä on luultavasti jokin syy miksi hän tuli kotisivullesi.

Sinun tulee siis vakuuttaa että hän on oikeassa paikassa ja myös kertoa miten toimia jotta hänen ongelmansa ratkeaa. Matkalla tavoitteeseesi potentiaalisella asiakkaalla voi olla monia syitä jättää tekemättä kuten sinä haluat. Siksi käymme seuraavaksi läpi ne avainasiat, jotka tulee olla kunnossa, jotta tavoitteesi kotisivusi suhteen toteutuisi mahdollisimman usein.

Yrityksen kotisivulla pitää olla seuraavat asiat

1. Kerro mitä teet ja miksi valita sinut?

Tämän tulee olla ensimmäinen asia etusivulla ja se tulee kertoa lyhyesti ja ytimekkäästi. Jos asiakas kiinnostuu – hän jää kotisivullesi lukemaan lisää palvelustasi tai tuotteestasi. Jos ei – hän poistuu kotisivultasi eikä luultavasti koskaan palaa. Sinulla on alle 15 sekuntia aikaa kiinnittää potentiaalisen asiakkaan huomio.

2. Toimintakehote

Toimintakehote eli CTA eli Call To Action on se nappi tai banneri tms. jolla kävijä pääsee toteuttamaan tavoitteesi eli ratkaisemaan ongelmansa. Klikkaamalla sitä kävijä pääsee joko tilauslomakkeelle, ajanvarauslomakkeelle tai muulle sivulle, jossa hän voi tehdä sen mikä on tavoitteesi. CTA napin linkki voi olla myös puhelinnumero, esim. ”Soita 123 456 7890”.

Se olisi hyvä olla koko ajan näkyvissä esim. päävalikossa ja sen lisäksi sisällön seassa erottuvana osana. Allaolevassa kotisivussa on selkeä ja erottuva toimintakehote sekä etusivulla että päävalikossa.

3. Ydinasiat palveluistasi / tuotteistasi

Tämän kohdan asiakas lukee, jos hän kiinnostui palvelustasi tai tuotteestasi. Listaa etusivulla avainasiat = hyödyt ja edut niistä. Lisää myös linkki alasivulle, jossa asiasta kerrotaan tarkemmin.

Kuvaile asiakkaan ongelma ja kerro miten tuotteesi tai palvelusi ratkaisee ne. Miten se helpottaa asiakkaan elämää / työtä, säästääkö se aikaa tai rahaa, onko se aivan uudenlainen tapa tehdä jokin asia, mitä hyötyä siitä on asiakkaalle ja miksi asiakkaan kannattaa ostaa sinulta eikä kilpailijaltasi? Muista että asiakas ei välttämättä edes tiedä että hänellä on tietynlainen ongelma.

Esimerkki: Yrityksesi tekee ilmanvaihtotöitä. Todennäköisimmin kävijä etsii nimenomaan ilmanvaihtotöitä tekevää yritystä alueellaan, mutta potentiaalinen asiakas voi olla myös ihminen joka kärsii päänsärystä. Hän etsii esim. hakukoneesta tietoa päänsärystä, miten helpottaa päänsärkyä kotikonstein tms. Jos sinun kotisivullasi on mainittu että eräs syy päänsärkyyn voi olla huono ilmanvaihto, niin on mahdollista että kävijä tulee sen seurauksena kotisivullesi. Hänelle ei välttämättä ole tullut mieleenkään että syy voisi olla huonossa ilmanvaihdossa.

Tässä esimerkki Personnelin kotisivulta:

 

4. Referenssit = luottamus

Jos olet jo saanut myyntiä, niin pyydä tai hanki referenssejä tai kerro ketkä ovat ostaneet sinulta tai käyttävät tuotteitasi.

Esittele referenssejä kotisivullasi, koska se nostaa potentiaalisen asiakkaan luottamusta yritykseesi. Hänen ei tarvitse pelätä että hän tekee huonon ostopäätöksen, koska muutkin ovat jo ostaneet sinulta ja ovat tyytyväisiä. He todistavat siitä kotisivullasi, olet siis luotettava ja turvallinen.

Ukko.fi:n sivustolla voit lukea toisten käyttäjien kokemuksia palvelusta. Heillä on myös selkeä ja erottuva CTA sisällön lopussa.

5. Usein kysytyt kysymykset vastauksineen

Jokainen yrittäjä huomaa jossain vaiheessa, että hyvin usein asiakkaat kysyvät tiettyjä, samoja kysymyksiä. Niistä kannattaa koostaa kotisivulle ns. usein kysytyt kysymykset (eng. F.A.Q. – Frequently Asked Questions) lista.

Tärkeimmät ja polttavimmat kysymykset voi mainita jo etusivulla. Se säästää sekä sinun että asiakkaan aikaa ja toimii myös hyvänä sisältönä tuoden mahdollisesti lisää kävijöitä hakukoneista. Alla esimerkki S-Pankin kotisivulla.

6. Yhteystiedot ja yhteydenottolomake

Yllättävän moni pk-yritys unohtaa ilmoittaa yrityksen yhteystiedot selkeästi kotisivullaan. Laita linkki yhteystiedot-sivulle kotisivusi päävalikkoon.

Yhteystiedot sivu tulisi sisältää ainakin seuraavat tiedot:

 • yrityksen nimi
 • postiosoite
 • y-tunnus

Riippuen yrityksestä ja toiminnan luonteesta, em. lisäksi olisi hyvä mainita myös

 • asiakaspalvelun puhelinnumero
 • sähköpostiosoite
 • linkit mahdollisiin sosiaalisen median sivuihin

Jos asiakkaat käyvät fyysisesti yrityksesi toimitiloissa, kotisivulla tulee olla myös interaktiivinen kartta, esim. Google kartta.

Yhteystiedot sivulla on myös hyvä olla yhteydenottolomake. Potentiaalinen asiakas ei välttämättä halua nähdä vaivaa ottaakseen yhteyttä tai ei juuri nyt ehdi sitä tekemään, joten voit tarjota mahdollisuuden että häneen otetaan yhteyttä – hänelle sopivalla tavalla ja sopivaan aikaan.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta lähettää sähköpostia koneeltaan / puhelimeltaan, mutta jokainen voi lähettää viestin yhteydenottolomakkeella.

7. Tietoja yrityksestä

Tietoja sivulla kerrotaan yleensä yrityksestä, sen tavoitteista, arvoista, historiasta ja toiminnoista.

8. Selkeä navigointi

Päävalikossa tulisi olla linkit vain tärkeimmille alasivuille, kuten tuotteet / palvelut, yhteystiedot, tietoja yrityksestä, mahd. hakukenttä ja toimintakehote. Linkit muihin alasivuihin kuuluvat sivupalkkiin tai kotisivun alaosaan, kuitenkin siten että ne löytyvät. Tässä esimerkki Jokilaakson Autohuollon kotisivulta:

9. Perus hakukoneoptimointi

WordPress sisällönhallintajärjestelmä, kuten Hublaze WordPress hostingpalvelu tekee automaattisesti sivuja, jotka hakukoneiden on helppo indeksoida ja löytää. On hyvä kuitenkin painottaa tiettyjä avainsanoja alaltasi. Lisäksi kannattaa ottaa jokin hakukoneoptimointi lisäosa käyttöön, kuten Yoast SEO. Se tekee mm. sivukartan, joka on tärkeä olla jotta hakukoneet kuten Google löytävät kaikki kotisivusi eri alasivut.

10. Luotettava ja nopea hostingpalvelu

Mikään ei karkoita potentiaalista asiakasta niin nopeasti kuin hitaasti toimivat tai toimimattomat kotisivut. On tärkeää että kotisivut toimivat nopeasti ja luotettavasti. Hublaze WordPress hostingpalvelu on tutkitusti salamannopea ja riittää useimpiin tarpeisiin. Jos tarvitset WordPress sivustollesi räätälöityä teemaa, omien lisäosien asennusmahdollisuuta tai verkkokauppaa, suosittelemme sisarpalveluamme WP-Hostingpalvelua.

Hublaze - jokainen voi tehdä kotisivut

Ei riskiä – ilmainen 7 päivän kokeiluaika.

Leave a Reply

Liity Hublazen sisäpiiriin!

Liity Hublazen sisäpiiriin!

Saat ensimmäisenä tiedon kun kerromme uusia tapoja parantaa verkkopalveluasi. Lähetämme toisinaan myös alennuskoodeja.

Kiitos ja tervetuloa. Lähetimme vahvistuksen sähköpostiisi.

Pin It on Pinterest